In 1983 werd het feest ‘Bunschoten-600 jaar Stad’ gevierd. Sinds die tijd gaat men ervan uit dat Bunschoten in 1383 werd gesticht. Dat is onjuist want Bunschoten bestond in 1383 al. In de tijd had het zelfs als stadsrechten. Feit is alleen dat de oudst bekende stadsbrief uit 1383 dateert.
Bunschoten is op zijn minst een eeuw ouder. Al in het jaar 1294 was er sprake van een nederzetting die met de naam Hegeschoten werd aangeduid. Nauwelijks een halve eeuw later was het plaatsje belangrijk genoeg om stadsrechten te krijgen. De belangrijkste reden voor de stadwording van Bunschoten was de strategische ligging tussen de gewesten Holland en Gelre en de ligging aan de in die tijd strategisch belangrijke rivier de Eem.
Toch duurde deze situatie maar kort. Bunschoten was niet trouw aan de bisschop van Utrecht. Als represaillemaatregel verwoestte de bisschop de jonge stad. Dat betekende voor Bunschoten een streep door een rooskleurige toekomst. Met het oog op die toekomst was voor beide zijden van de Dorpsstraat een uitbreidingsplan in voorbereiding. Het stratenpatroon, de burgwalletjes, was daarvoor al aangelegd.
Midden in de 20e eeuw werden de burgwalletjes bij een ruilverkaveling vergraven en vernietigd. Daar kwamen de in het Eemland zo bekende rechthoekige percelen voor in de plaats. De stadsweiden aan de westkant zijn tot nu toe onbebouwd gebleven. Na de Tweede wereldoorlog verrezen rondom de oude stadskern van Bunschoten woonwijken waardoor er een einde kwam aan het echte landelijke karakter.
In Eemdijk, Zevenhuizen en Bunschoten vonden de meeste mensen hun hoofdbestaan in de veehouderij. In het poldergebied ten oosten en ten westen van Bunschoten-Spakenburg is het open karakter van het landschap bewaard gebleven. Bunschoten, aan de zuidkant, was altijd een boerendorp, maar had in het verleden, een korte tijd, dus wel stadsrechten.
Aan het begin van het poldergebied, ten westen van Bunschoten-Spakenburg, is een schuur, waar eerder meubels werden gemaakt in een nieuw jasje gestoken. De schuur is omgebouwd tot de knusse Blokhut Dijkzicht van bed & breakfast Vúr de Diek. De blokhut is klein, maar van alle gemakken voorzien. De blokhut heeft de dijk met haar uiterwaarden en de tuin als uitzicht. In de schuur werden terrasdeuren, houten binnenbekleding, een keukenblokje, een douche en een hoogslaper geplaatst. Het toilet is gescheiden van de badkamer, zodat, wanneer u met meerdere personen verblijft, er voldoende privacy is op sanitair gebied.











