Directe omgeving

Doordat bed & breakfast Vúr de Diek is gevestigd op Jachthaven Nieuwboer met nautisch centrum is er in de directe omgeving al veel moois te zien. Het begint al wanneer u de plek bereikt. U kijkt meteen uit op de vele bootjes in de jachthaven. Het beeld is divers. Zo liggen er zeilboten, jachtjes en oudere schepen. Wanneer u de studio betreedt, gelegen op de eerste verdieping, krijgt u een wijds uitzicht dat uitreikt tot de overkant van het Eemmeer met het windmolenpark.
Een paar stappen verwijdert van de toegang van de bed & breakfast komt u al op een plek om heerlijk uit te waaien tijdens een wandeltocht rondom de havenkom.

Aan de achterkant van de bed & breakfast ligt een uitgestrekte polder. Tevens de dijk met haar uiterwaarden. Hierdoor heeft u aan de achterzijde een wijds uitzicht. Door deze polder loopt “het klompenpad”. Klompenpaden zijn rondwandelingen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze gaan zoveel mogelijk over historisch tracé en voeren over onverharde paden via boerenland en landgoederen. Rust, kleinschaligheid en de combinatie van cultuur en natuur bepalen de sfeer. Daarnaast is de combinatie natuur en cultuurhistorie interessant voor wandelaars. Voetpaden vertellen wandelaars over de geschiedenis van de omgeving.

Op 100 meter afstand ligt het strandje “het Kleine zeetje”. Het strandje van Bunschoten Spakenburg is klein en daardoor overzichtelijk. Er is een zandstrand en een grasveld dat als zonneweide dienst doet. Tevens is er een speeltuin en het grasveld is een prima vlieger-of badmintonveld. In de winter, wanneer het stevig vriest, kan er op het Kleine zeetje, geschaatst worden.

Voor de ingang van bed & breakfast Vúr de Diek, op 5 meter afstand, ligt in de haven de Staverse Kotter St39 van de eigenaren van de B&B. In 1970 is de Staverse Kotter als een eigen ontwerp motorkotter voor de pleziervaart op de markt gekomen. Een simpel scheepje, direct afgeleid van de IJsselmeerkotters die gebouwd werden. De tijd bleek er rijp voor en er zijn sindsdien meer dan 75 in diverse afmetingen van de Staverse Kotters gebouwd. Zeventig jaar na oprichting van het bedrijf werd een nieuwe hal geopend omdat de oude locatie te klein werd. Daar werd de jachtbouw ondergebracht.
Hoewel met name de laatste twintig jaar de veranderingen bij scheepswerf de ‘Volharding’ ingrijpend zijn geweest, werkt het bedrijf in feite nog altijd in de geest die de oprichter Auke van der Werff in 1918 voor ogen stond. Een scheepswerf, gericht op ijzerwerk, werkend voor zowel binnenvaart, visserij als pleziervaart. Nog altijd komen binnenschepen naar de oude werf in Stavoren.
Wilt u even uitwaaien op het Eemmeer en rivier de Eem?
De eigenaren nemen u graag op zaterdag of zondag mee op hun Staverse Kotter. Bij goed weer kunt u buiten in de kuip zitten, bij slecht weer binnen in de kajuit of stuurhut.