In Bunschoten Spakenburg

Bezienswaardigheden

Stad Bunschoten
De stad Bunschoten is uniek doordat het een onvoltooide middeleeuwse stad is. Een voorgenomen uitbreiding is nooit gerealiseerd. Dat is nu bekend als de stadsweiden. Een prachtig weidegebied met historische structuren in een bebouwde omgeving. De Dorpsstraat wordt geaccentueerd door de eeuwenoude Catharinakerk en verschillende oude boerderijen.

Korenmolen De Hoop
Aan de rand van de stadsweiden en de Stadsgracht staat Korenmolen De Hoop. Een nieuwe molen, maar gebouwd aan de hand van de oorspronkelijke molen. De molen De Hoop is op woensdag en zaterdag in bedrijf en te bezichtigen. Op afspraak zijn rondleidingen mogelijk. Restaurant “Wieken” biedt onder andere gebakken brood van meel van de molenaar en heeft een prachtig terras boven de Stadsgracht.

Museumhaven
De Oude Haven van Spakenburg is de museumhaven. Hierin ligt de grootste bottervloot van Nederland. Meer dan dertig historische vissersschepen hebben hier een vaste ligplaats. Met de schepen kunnen rondvaarten worden gemaakt. Informatie bij de VVV en Museum Spakenburg.

Botterwerf
De historische Botterwerf is in oude stijl gerestaureerd. Een werf waarop volop wordt gewerkt aan het restaureren van historische oude schepen. De eerste aanzet van de werf dateert uit de 16e eeuw. Op deze werf is de zogenaamde Zuidwalbotter ontwikkeld. In de bloeitijd werden hier veel botters gebouwd en onderhouden. Naast de vier hellingen, bestaat het complex uit een Botterloods, een smederij en de Rode Loods waarin een bezoekerscentrum is ondergebracht.

Zeilen met Spakenburgse botters
Spakenburg is bekend om de klederdracht en de botters. Bij botteruitje.nl is het mogelijk om op een originele Spakenburgse botter de voormalige Zuiderzee op te varen. Een leuk uitstapje.

Nostalgische zeilevenementen op de Zuiderzee
Ga een heerlijk dagje zeilen vol weemoed, romantiek en sterke verhalen. Bij Botterverhuur.nl weten ze wat het leven van een Spakenburger visserman inhoud. Vissen, zeilen en aanpakken op een botter op de ruige Zuiderzee. Stap aan boord van de historische zeilschepen met een van de unieke zeilarrangementen. Hijs de zeilen, bedien de zwaarden en vaar weg met de schipper.

Rondvaarten en dagtochten op de voormalige Zuiderzee
De rederij beschikt over twee schepen: zeilkotterjacht De Zuidwal en de oostzeetjalk Linquenda. De Zuidwal is een stoer schip en de lange zeiltjalk Linquenda is van alle comfort voorzien en behoort tot de top in haar klasse.

Met beide schepen maken bezoekers prachtige dagtochten over het IJsselmeer en langs de randmeren. Wanneer de schepen het ruime sop kiezen, en afvaarthaven Spakenburg achter zich laten, mogen passagiers mee helpen met het zetten en bedienen van de zeilen. Maar dat hoeft niet, alleen al kijken naar het werk is fascinerend.

De Duker Bunschoten
In het recreatiebad zijn er diverse waterparaplu’s en een stroomversnelling te vinden. Trek gekregen na een heerlijk intensieve dag vol waterpret? Kom dan naar de gezellige kantine voor een hapje en een drankje. Zwembad de Duker is gelegen aan de rand van Bunschoten. Het zwembad biedt de gelegenheid om heerlijk binnen te zwemmen en buiten te spelen op de ligweide. De Duker is goed bereikbaar en beschikt over voldoende gratis parkeerplaatsen.

Musea

Museum Spakenburg
Interactieve belevenis van het historisch erfgoed in Bunschoten Spakenburg. En boekingen voor rondvaarten met botter BU210. Het hele jaar geopend.
Oude Schans 47-63, tel. 033-2983319

Klederdracht & Visserijmuseum
Klederdracht en visserijverleden van Bunschoten Spakenburg in miniatuur. Meer dan 120 poppen, plus scheepsmodellen en dorpstaferelen. Geopend van medio april tot september.
Kerkstraat 20, tel. 033-2996782

Visafslag
De voormalige visafslag, gebouwd in 1923, is in oude stijl behouden. Beleef een authentieke visveiling en neem uw afgeslagen vis mee naar huis! Geopend op afspraak.
Havendijk 28, tel. 033-2982156

Markt

Elke zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur is er markt in Spakenburg, één van de best gesorteerde en vriendelijkste van Nederland. Geniet samen met de lokale bevolking van de leukste koopjes in het centrum.

Dorp Eemdijk
Eemdijk is een klein dorp aan de rivier de Eem dat in de gemeente Bunschoten ligt. Het dorp telt ongeveer 800 inwoners. Eemdijk is onder de naam Dijkhuizen ontstaan in de vijftiende eeuw, na de aanleg van de zeedijk, die Veen- en Veldendijk heet.
Het dorp heeft een pontje, dat op zondag niet vaart. Bij dit pontje nam Drs. P in 1973 het filmpje op voor zijn lied Veerpont. Als passagiers op het pontje varen ook de solisten Daniël Samkalden en Maarten Veerman bij het liedje ‘Wij zijn kwaad’ in Kinderen voor Kinderen 10 en het speelt een klein rolletje in de jeugdfilm “Peter en de vliegende autobus” uit 1976. Het pontje is al een stuk ouder, in de negentiende eeuw stond het al op de kaart. In 1960 kreeg het aan beide zijden van de Eem zijn eigen haventje. De huidige pont is in 1980 in de vaart gekomen.
Eemdijk is een dijkdorp met nauwelijks economische activiteit. In het dorp mondt de Bikkersvaart uit in de Eem. Deze vaart is in 1641 gegraven als vaartverbinding met Bunschoten. Het centrum van Eemdijk heette vroeger ’t Haventje ofwel de Bikkershaven. Het huidige dorp is op de dijkbebouwing Dijkhuizen na pas in de jaren dertig van de 20e eeuw gebouwd.
Waar tegenover Eemdijk het pontje aanlegt, ligt het nu praktisch onzichtbare voormalige eilandje ‘De Helling’. Zoals de naam al suggereert werd die plek gebruikt om aan schepen te werken. Bij laagwater lieten schippers daar in de zeventiende en achttiende eeuw hun schip droogvallen.
Bezienswaardigheden;
-Pontje over de Eem
-Trafohuisje achter de dijk
-Rietmuseum (alleen op afspraak)

Buurtschap Zevenhuizen
Van 1810 tot 1857 maakte dit buurtschap deel uit van de gemeente Duist, de Haar en Zevenhuizen; van 1622 tot 1810 van het gelijknamige gerecht. In 1857 werd de gemeente samengevoegd met de gemeente Hoogland. Bij de opheffing van de gemeente Hoogland in 1974 is dit buurtschap ingedeeld bij de gemeente Bunschoten. Zevenhuizen is een buurtschap, gelegen aan de gelijknamige Zevenhuizerstraat. Het telt, inclusief het omliggende buitengebied, ca. 200 inwoners.
Bezienswaardigheden;
-De kastanjeboom, landwinkel en schenkerij

 

Bronnen; VVV gids, www.vvvbunschoten-spakenburg.nl
                  Wikipedia , www.nl.wikipedia.com
                  Dagjeweg, www.dagjeweg.nl