Omgeving >25 km

Doordat bed & breakfast Vúr de Diek is gevestigd in het midden van het land kunt u veel interessante steden en dorpen bezoeken zonder dat u daarvoor een hele dag moet reizen. U kunt zich prima vermaken met historie, monumenten of shoppen. Met de auto kunt u leuke autoroutes nemen of u gaat met het openbaar vervoer. De dorpen en steden die u kunt bezoeken zijn bijvoorbeeld; Zeewolde, Lelystad, Naarden, Barneveld, Putten, Amsterdam, Harderwijk, Muiden, Elburg, Utrecht, Apeldoorn, Arnhem, Deventer, Zeist, Ede. Eigenlijk teveel om op te noemen. Deze plaatsen zijn te bereiken in minder dan 45 minuten tot maximaal een uur reistijd.

Lelystad;
Behalve ruimte en natuur biedt Lelystad alle faciliteiten van een moderne stad. Voor de liefhebbers zijn er volop mogelijkheden om cultuur te snuiven of uitgebreid te winkelen. Neem bijvoorbeeld Batavia Stad Fashion Outlet. Deze outlet trekt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers! Maar ook Nieuw Land Erfgoedcentrum en de Bataviawerf zijn populair bij jong en oud. Boeiende musea waar de geschiedenis weer tot leven komt! En eten buiten de deur? Geen probleem in Lelystad. Genieten van een glas wijn of heerlijke maaltijd doe je aan de haven met uitzicht over het water, of op één van de gezellige terrassen in het stadshart.

Zeewolde;
Zeewolde is gemaakt om te recreëren. Het ligt op het mooiste punt van zuidelijk Flevoland tussen drie verschillende landschapstypen. In het oosten is er het water van de randmeren, in het westen het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa en aan de Noordkant van het dorp vindt u een wijds, agrarisch landschap. Zeewolde kent een kilometerslange kustlijn, uitstekend geschikt voor allerlei soorten watersport. Daarnaast kunt u uren ronddwalen in het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa en genieten van het wijds agrarisch landschap met een unieke horizon en typisch Hollandse vergezichten.

Elburg;
Hoe Elburg aan zijn naam komt is niet helemaal zeker. De een zegt dat het gebied waarop men de eerste huizen bouwde de El, Elle of Eyl heette. De ander beweert dat het plaatsje zijn naam dankt aan een riviertje dat zich als een slingerend beekje (elle) of aal (el) een weg door het gehuchtje baande. Zeker weten zullen we het nooit. Van deze eerste nederzetting is nagenoeg niets bekend. Pas in het jaar 796 wordt Doornspijk, en het bijbehorende Elburg, voor het eerst in de boeken vermeld.
Ergens in de 11e eeuw bouwde men, genoodzaakt door de verwoestende werking van het water en de aanvallen van vijanden, een eerste vesting. Een hoger gelegen stuk land werd als woonplaats in gebruik genomen en beschermd door een aarden wal met daarbinnen een versterking van palen en gevlochten hout. Het houten raamwerk werd met leem bestreken. Een poort met valbrug verschafte de bewoners toegang en moest ongewenste lieden buiten sluiten. Binnen was men veilig, althans dat dacht men.

Naarden;
Naarden is een groene gemeente die uit twee delen bestaat: het historische vestingstadje Naarden-Vesting en een (villawijk) gedeelte dat hoofdzakelijk vanaf het begin van de 20ste eeuw is gebouwd. Doordat de vesting Naarden onderdeel van de Hollandse Waterlinie was, mochten er geen huizen buiten de vestingmuren gebouwd worden. De vesting is de afgelopen decennia prachtig gerestaureerd. De militaire gebouwen hebben nieuwe functies gekregen als museum, restaurant of woon- en designcentrum. Het eeuwenoude stadje is prachtig gerestaureerd en staat bol van de bijzondere monumenten. Het biedt voor elk wat wils met de grote variatie aan winkels, antiekzaken, galeries, horeca en musea, in combinatie met veel groen en sportieve mogelijkheden. Een absolute aanrader voor een bijzonder dagje uit!

Barneveld;
Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelderse Vallei. Al in de 13e eeuw gold Barneveld als een aanzienlijk dorp en een voornaam handels centrum. Onverbrekelijk verbonden met Barneveld is de naam van Jan van Schaffelaar. Hij ging de geschiedenis in als een held, die in 1482 van de toren sprong om het leven van zijn kameraden te redden. Tegenwoordig is Barneveld wereldwijd een begrip met de kip en het ei. Museumliefhebbers komen in Barneveld volop aan hun trekken met het Oude Ambachten en Speelgoed Museum het Museum Nairac en het Nederlands Pluimveemuseum. In de zomermaanden trekken de Oud Veluwse Markten en het jaarlijkse Ballonfiësta de aandacht.

Ede;
Ede staat bekend als dé wildgemeente van Nederland. Vanaf het Natuurcentrum Veluwe organiseert men excursies naar de wildkansel en de prachtige natuurgebieden Planken Wambuis en de Ginkelse- en Ederheide herbergen twee schaapskudden. Mogelijkheden om te ontspannen zijn er in Ede te over. Het Museumplein, hét uitgaanscentrum van Ede Stad, verzamelt op één gezellige locatie alles dat u zich wenst om eens op ontspannen wijze uit te blazen. Het Historisch Museum Ede biedt u alles over de plaatselijke geschiedenis en er is een uitgebreide activiteitenagenda met o.a. de Heideweek in augustus en de schaapsscheerdersfeesten en Ede Dweilstad.

Deventer;
Een stad aan een rivier heeft iets levendigs, iets frivools, en meestal ook iets Bourgondisch: het leven is er goed! Alsof het stromende water elke dag opnieuw de stad voorziet van een vers levenselixer. Dat verklaart misschien de vitaliteit van Deventer: een levendige stad met monumentale sfeer, waar het goed verblijven is.

Apeldoorn;
Door archeologisch onderzoek komt steeds meer informatie boven over het verleden van Apeldoorn. Al uit 8800 voor Christus zijn er bewoningssporen bekend binnen de gemeente. Pas in de Nieuwe Steentijd (5300-2000 voor Chr.) verschenen meer permanente nederzettingen. Uit die tijd zijn diverse sporen gevonden, vooral ook van grafheuvels, zoals in de bossen van Kroondomein het Loo. In Apeldoorn liggen zelfs de oudste grafheuvels van Nederland. Rond 1800 was Apeldoorn niet veel meer dan een dorpsstraat met wat zijstraten en het koninklijk Paleis. De aanleg van het Apeldoorns kanaal, waarvan het eerste deel naar Hattem in 1829 klaar was, kwam de industrie van Apeldoorn ten goede. In de 2e helft van de 19de eeuw ontwikkelde Apeldoorn zich in snel tempo van een overwegend agrarisch dorp tot een villadorp. Aan weerszijden van de Loolaan werden kapitale villa’s gebouwd. In het oosten kwam de villawijk De Parken tot stand, in het westen werden kleinere villa’s gebouwd.

Arnhem;
Arnhem ligt in het hart van een unieke regio in Nederland. Als je hier in het verleden duikt, kom je er snel achter dat alle perioden uit de geschiedenis ruim vertegenwoordigd zijn. Grote attracties, evenementen en een adembenemende natuur zorgen voor een onvergetelijk bezoek.
Cultuurliefhebbers kunnen terecht in één van de vele (interactieve) musea, theaters, landgoederen of historische stadjes. Levensgenieters ontspannen heerlijk op een terrasje, bezoeken een kroeg of club en kunnen in culinair opzicht genieten van wereldse gerechten. Wil je even echt helemaal tot rust komen? Wat te denken van relaxen in één van de thermen, pootje baden in een uitloper van de Rijn of Waal of picknicken op een stuk gras waar het enige geluid dat van een waterval is?
De stad Arnhem kenmerkt zich door een spannende, interessante en soms ook zeer roerige geschiedenis. Er is een grote diversiteit in onder andere bezienswaardigheden, cultureel aanbod, winkelaanbod, landschappen en culinaire verwennerij.

Harderwijk;
Als u met of zonder stadsgids door de stad wandelt proeft u nog de rijke historie. De stadsmuur, de herenhuizen en gebouwen van de voormalige universiteit en het klooster kenmerken een lange geschiedenis. In de oude gebouwen zijn nu winkels, restaurants, galeries en culturele organisaties gevestigd. De botters in de oude haven doen nog denken aan het visserijverleden op de Zuiderzee. Harderwijk is van oudsher een Hanzestad en is nu aangesloten bij het internationale Hanzeverbond.

Putten;
Putten is een landelijke gemeente in het hart van Nederland. De gemeente ligt gedeeltelijk in het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland, het Centraal Veluws Natuurgebied. Het noordwesten van de gemeente wordt begrensd door het Randmeer. Het grootste deel van het grondgebied van Putten bestaat uit het landelijke (agrarisch) buitengebied met een boeiend en afwisselend landschap van bossen, heide en weilanden.

Zeist;
Zeist ligt in het bosrijke gebied van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en is daardoor een zeer groen gebied. In een oorkonde uit het jaar 838 werd voor het eerst melding gemaakt van ‘Seist’. De naam heeft mogelijk te maken met de plaatselijke bodemgesteldheid of vegetatie. Het jaar van stichting zou te maken hebben met de Stormvloed van 838. De ontwikkeling van Zeist werd ingrijpend beïnvloed door de bouw van Slot Zeist. In de 19e eeuw werd Zeist een geliefde woonplaats voor de rijken en werden er talloze buitenplaatsen aangelegd, zoals Sparrenheuvel, Lenteleven, Ma Retraite en Molenbosch. Vooral in de 20e eeuw werden sommige hiervan ten behoeve van woningbouw gesloopt of verkaveld. Tegelijk kwamen er nieuwe “moderne” gebouwen bij.

Utrecht;
Utrecht ligt centraal in Nederland en in de provincie Utrecht. Hoewel het de kleinste provincie is, is er volop ruimte om te wandelen, fietsen, zwemmen, kanoën en varen. De stad is ontstaan aan een kromming van de Rijn, toen de hoofdarm van de rivier die de loop van de huidige Kromme Rijn en Oude Rijn volgde. Op de plek van het huidige Domplein lag een Romeins castellum. Tegenwoordig stroomt een bescheiden Kromme Rijn in het oosten Utrecht binnen om de stadsgrachten als Vecht (noordelijk) en Leidse Rijn (westelijk) te verlaten. Westelijk van de stad loopt het brede Amsterdam-Rijnkanaal, naar het zuiden loopt de Vaartsche Rijn, een veel ouder kanaal. Utrecht is een stad met een unieke dynamiek. Klein genoeg om wandelend de middeleeuwse binnenstad te ontdekken. Groot genoeg om dagenlang te genieten van festivals van wereldformaat, moderne architectuur, trendy winkels en verrassende musea.

Amsterdam;
Amsterdam is altijd al een bruisende stad geweest. Er heerst een open en tolerante sfeer: de Amsterdammer ontvangt iedereen die de stad bezoekt met open armen. Ontdek de stad met haar adembenemende grachtengordel, de bijbehorende grachtenpanden, het rijke culturele aanbod, de prachtige architectuur en bijzondere historie.

Muiden;
Muiden aan het IJmeer heeft alles wat een vakantie of een dagje uit zo aangenaam maakt. U kunt er slenteren door historische straatjes, rondneuzen in gezellige winkeltjes, genieten van het zonnetje op een van de vele terrassen en uw ogen uitkijken naar prachtige schepen die de imposante zeesluis binnenvaren. Als u Muiden bezoekt moet u zeker een kijkje nemen in het Muiderslot. Het kasteel ligt aan de monding van de Vecht, bij het IJmeer. De Toren en Ridderroute in het kasteel voeren u door de middeleeuwse burcht van graaf Floris V, bouwheer van het Muiderslot. U kunt een audiotour doen en er zijn rondleidingen. Voor kinderen is er een interactieve speurtocht met als spetterend sluitstuk een virtuele ridderslag. De vesting toont zeven eeuwen verdedigingswerken. Ook de tuin en de valkenier zijn een bezoek meer dan waard.